فعالیت قبل از بلندخوانی:

–  مروری بر جلسات گذشته و یادآوری شخصیت‌های داستان.

–  بازی نقش‌ها: بچه‌ها نقش‌های مختلفِ شخصیت‌های داستان را انتخاب کردند تا برای جلسات بعدی در کارهای هنری خود داشته باشند. درعین‌حال این کار به هدف تمرکز و آشنایی بچه‌ها و همچنین ارتباط سازی بهتر بچه‌ها باشخصیت‌ها برای ادامه داستان.

فعالیت در حین بلندخوانی:

داستانک ۱ خوانده شدند.

در حین بلندخوانی سؤالاتی از بچه‌ها پرسیده می‌شد که هم از جنس گمانه‌زنی بود برای همراه کردن بچه‌ها و هم فن تعلیق.

فعالیت بعد از بلندخوانی:

–  انجام کار برگ خطوط منحنی: از صفحه کتاب کارورزی به تعداد بچه‌ها کپی گرفته شد و هر کودک علاوه بر این‌که خطوط منحنی خط‌چین را دنبال کرده و کشید، تصاویر را نیز رنگ‌آمیزی کرد.

–  برای دست ورزی بیشتر کودکان، پارچه‌هایی در اختیارشان قرار گرفت تا با قیچی، نوارهای باریکی را ببُرند. این کار برای بچه‌ها سخت بود که با همدلی و ایجاد انگیزه تشویق به ادامه کار شدند. در آخر هم نوارهای پارچه‌ای را داخل بطری آب با دهانه باریک قراردادند تا بعد از توی بطری بیرون بکشند. این کار به تقویت انگشتانشان کمک می‌کند.

–  انجام تنفس بادکنکی و فیلی و هم‌چنین راه رفتن پنگوئنی: اتفاق جالبی که افتاد این بود که در حین این‌که بچه‌ها در حال راه رفتن پنگوئنی بودند، ناگهان یکی از بچه‌ها گفت «خانم! آنجا است …. پنگوئن». و توجه من و دیگر کودکان به تصاویر پنگوئن روی دیوار کلاس جلب شد که برای بچه‌ها جالب بود و در موردش حرف زدند و به هم نشان می‌دادند.

جدا از این فعالیت‌ها، بچه‌ها کمی با آب رنگ هم با استفاده از قلم‌مو و هم با انگشت نقاشی کردند.

در انتهای جلسه، بچه‌ها با کمک هم‌کلاس را تمیز کرده و میز و صندلی‌ها را سر جایش گذاشتند.

مربی: مریم آقایی

محل اجرا: موسسه توانمندسازی مهروماه، فرحزاد، تهران

بیشتر بخوانید:

 

کتاب لولوپی+۰

فعالیت قبل از بلندخوانی:

مروری بر جلسات گذشته و یادآوری شخصیت‌های داستان.

فعالیت حین بلندخوانی:

پیش‌داستانک‌ها تا به آخر خوانده شدند.

در حین بلندخوانی سؤالاتی از بچه‌ها پرسیده می‌شد که هم از جنس گمانه‌زنی بود برای همراه کردن بچه‌ها و هم فن تعلیق.

فعالیت بعد از بلندخوانی:

با بچه‌ها راجع به ویژگی‌هایی که هر شخصیت داستان داشت با بازی انتخاب تصادفی پرسش و گفت‌وگو شد. سؤالاتی مثل‌اینکه خاکستر چه بود؟ کوچک، روبهک؟ زرنگ و غیره.

سپس به‌عنوان انرژی‌دهنده و همچنین فهم بهتر و جذاب‌تر مفاهیم کُند و تند، با بچه‌ها بازی‌ای را انجام دادم: به این شکل که از پشت میزهایشان بلند شدند و در کلاس قرار شد به کلام من توجه کنند: چنانچه کلمه «کُند» را شنیدند، به شکل پانتومیم شروع به دویدنِ درجا با دور آهسته کنند و چنانچه کلمه‌ی «تند» را شنیدند، با سرعت هرچه‌تمام‌تر درجا حرکت کنند. بعدازاین بازی، با بچه‌ها در حیاط، خمیربازی درست کردیم. برای درست کردن خمیر، از آرد گندم استفاده شد. بعدازاینکه بچه‌ها با ورز دادن، خمیر خود را درآوردند، اشکال کره (به بچه‌ها گفته شد توپ)، دایره، چهارگوش و سه‌گوش ساختند. قرار شد که به خانه که رفتند با اضافه کردن چیزهایی که دوست دارند مثل کشمش، شکر یا نمک و به قول یکی از بچه‌ها تخمه، با کمک مادران خود، خمیر خود را پخته و نان درست کنند.

مربی: مریم آقایی

محل اجرا: مرکز توانمندسازی مهر و ماه، فرحزاد، تهران

فعالیت قبل از بلندخوانی:

کلاس را برای بلندخوانی آماده کردیم و چند تا از بچه‌ها به کلاس تازه اضافه شدند باهم معرفی شدیم و مروری کردیم به (سرزمین بهار،عمو کوکو)

فعالیت در حین بلندخوانی:

نام نویسنده و تصویرگر کتاب را معرفی کردم و بعد شروع کردم به خواندن کتاب قسمت(مرمر خانم) در حین بلندخوانی از بچه‌ها خواستم بگویند تعداد اعضای خانواده مرمر خانم چند نفر هستند؟ در تصویر چند تا بچه می‌بینید؟ چند تا دختر و چند تا پسرعمو کوکو و مرمرخانم دارند؟ گفتند:۴تا ۲تا دختر و۲تا پسر که با مرمر خانم و عمو کوکو می‌شود ۶نفر و بعد خواستم هریک از بچه‌ها تعداد اعضای خانواده‌اش را بشمارد و بگویید و بعد در متن کتاب به کلمه دوزندگی مواجه شدیم از بچه‌ها پرسیدم دوزندگی کدام شغل است؟ گفتند: خیاطی بعضی از بچه‌ها گفتند: مادر من هم خیاط است و بعد گفتم به نظرتان وسایل موردنیاز برای دوختن لباس چه چیزهای است؟ (پارچه،نخ،سوزن،چرخ)

از بچه‌ها پرسیدم گاو حیوان اهلی است یا وحشی؟ اهلی و با ما می‌تواند زندگی کند و به ما شیر می‌دهد. گفتم:  شیر گاو چه فایده‌ای برای ما انسان‌ها دارد؟ استخوان‌های بدن ما قوی می‌شود، دندان‌هایمان سفت و سالم می‌ماند. پرسیدم آیا می‌دانید از شیر گاو چه چیزهای می‌شود درست کرد؟ پنیر، ماست بعضی بچه‌ها گفتند: کره، دوغ، خامه. از بچه‌ها پرسیدم حالت چهره عمو کوکو و مرمر خانم چطوری است؟ مرمر خانم خوشحال است اما عمو کوکو بعضی‌ها گفتند  ناراحت و بعضی‌ها گفتند عصبانی است.
از بچه‌ها پرسیدم لباس عمو کوکو و مرمرخانم چه شکلی است؟ باکمی فکر گفتند خط‌دار به رنگ سیاه‌وسفید. به بچه‌ها گفتم تا حال شما هم مثل بچه‌های عمو کوکو روی پشت پدرتان سوار شده‌اید بازی کنید؟ بعضی‌ها گفتند: موقع ای که کوچک‌تر بودم بله یکی از بچه‌ها گفت: چون کمر پدرم درد نگیرد و خسته نشود  سوار نشده‌ام.

فعالیت بعد از بلندخوانی:

فعالیت کتاب کارورزی انجام شد و بعد فعالیت کتاب کنش ورزی (روبان در بطری) اول نخ‌ها را به اندازه‌های متفاوت آماده کردم و بعد خواستم نخ‌ها را در بطری قرار دهند و بعد دوباره بیرون بیاورند و خواستم نخ‌هایی که هم‌اندازه هستند را جدا کنند. بعد برگ به تعداد بچه‌ها پانچ زدم و گفتم سوراخ‌ها را نخ کنند و به حالت دوخت درآوردند و در آخر بچه‌ها لوبیایی که هفته قبلی کاشته بودیم را دیدند که رشد کرده و بلند شده خوشحال شدند و بعد کلاس را تمیز و مرتب کردیم و نشست به پایان رسید.

مربی: سمیرا رسولی

محل اجرا: موسسه توانمندسازی مهروماه، فرحزاد، تهران

ابتدای جلسه همه با همکاری یک‌دیگر یک مقوای بزرگ را به رنگ سبز رنگ کردیم.

بعد با یک مقوای آبی، یک نوار باریک بریدم و گفتم که رود مانند یک خط است. از بچه‌ها خواستم دوروبرشان را نگاه کنند و خط‌ها را پیدا کنند. بعد در مورد خط‌های عمودی و افقی حرف زدیم و هر یک از کودکان خط عمودی و افقی را در کلاس پیدا کردند. سپس هرکدام تکه‌ای کاموا برداشتند و با کاموا خط صاف، خط خمیده و خط منحنی درست کردیم.

دوباره سراغ سرزمین بهار رفتیم. هر کس با مقوای قهوه‌ای یک سه‌گوش، با مقوای سبز یک گردی و با مقوای نارنجی یک چهارگوش برید. هنگام بریدن در مورد این‌که سه‌گوش، سه‌گوشه و سه خط و چهارگوش چهارگوشه و چهار خط دارد حرف زدیم و هر کس در اتاق سه‌گوش، چهارگوش یا گردی را پیدا کرد. پس‌ازآن سه‌گوش‌ها را به‌عنوان کوه، چهارگوش‌ها را به‌عنوان خانه و گردی‌‌ها را به‌عنوان درخت (برای هر گردی یک‌تنه نیز بریدیم) در سرزمین بهار گذاشتیم و روی سرزمین بهار در مور دور و نزدیک و کوچک و بزرگ صحبت کردیم.

پس‌ازآن از روی تصاویر کتاب در مورد، عمو کوکو، مرمر خانم و بچه‌ها حرف زدیم (به‌جز مارال کسی ماسکش را برنگردانده بود)

سپس چهار پیش‌داستانک بعدی بلندخوانی شدند. در صفحه‌ی میمول جان کمی در مورداندازه‌گیری توضیح داده شد.

پس از خواندن داستانک‌ها، بچه‌ها نقاشی کشیدند و بادبادک درست کردند. در این بخش نیز در مورد خط‌ها و شکل‌هایی که می‌کشیدند یا در کارشان وجود داشت گفت‌وگو کردیم.

در پایان کلاس نیز هر کس مسئولیت جمع‌کردن یا تمیز کردن و انجام کاری را بر عهده گرفت و کلاس را تمیز و مرتب کردیم.

مربی: هورزاد عطاری

محل اجرا: موسسه توانمندسازی مهر و ماه، فرحزاد، تهران

فعالیت قبل از بلندخوانی:

کلاس با یادآوری جلسه گذشته شروع شد. از بچه‌ها نام کتاب را پرسیدم ولی به خاطر نداشتند. درباره نویسنده و تصویرگر کتاب دوباره صحبت شد و نام هر یک بازگو شد. یکی از بچه‌ها به نام علی اولین جلسه‌اش امروز بود و من سعی می‌کردم در طول زمان کلاس بر مطالب قبل تاکید کنم. همچنین بچه‌های جلسه اول نیز هم نام کتاب و هم شخصیت‌های داستان و نام سرزمین بهار و این که چه بود، به خاطر نداشتند. در نتیجه داستان از اول خوانده شد تا هم برای کودکان جلسه قبل یادآوری باشد و هم کودک تازه وارد در جریان داستان قرار بگیرد.

یکی دیگر از پرسش‌های پیش از بلندخوانی راجع به کشاورز بود: کشاورز کیست و چه کار می‌کند؟

فعالیت حین بلندخوانی:

پرسش‌های حین خواندن:

  • سرزمین بهار یک دشت چه بود؟ بزرگ بود یا کوچک؟
  • توی دشت چه چیزهایی هست؟
  • به بار می‌نشیند یعنی چه؟
  • کدام تصویر سرزمین بهار است؟
  • رود از کدام سمت حرکت می‌کند؟ از کجا می‌آید؟
  • رود دشت بزرگ سرزمین بهار را به چند نیم کرده بود؟
  • به نظرتان در این صفحه قرار است راجع به چه چیزی بخوانیم؟ (صفحه مربوط به بچه‌های عمو کوکو )

فعالیت بعد از بلندخوانی:

پس از خواندن کتاب، پرسش‌های زیر از بچه‌ها پرسیده شد:

  • چرا عمو کوکو دانه می‌کارد؟
  • تو کدام دانه را دوست داری؟
  • چه کسی لباس‌های بچه‌ها را می‌دوزد؟
  • مرمر خانم با شیر گاو چه چیزهایی درست می‌کند؟
  • (بعد از اشاره یکی از بچه‌ها به اخمو و عصبانی بودن عمو کوکو) چرا عمو کوکو اخمو است؟
  • در این تصویر عمو کوکو چه‌کار می‌کند؟ (در حال بازی با بچه‌ها)
  • کجا عمو کوکو می‌خندد؟ چرا؟
  • در این تصاویر چند نفر هستند؟ (تصویر دست‌ها)

فعالیت‌ها:

پس از گفت‌وگو با بچه‌ها، از کتاب کارورزی برای کودکانی که برای اولین بار شرکت کرده بودند، چترباز و ماشین کار شد و سپس دو مورد دیگر یعنی بادبادک و باران همراه با صداهایشان و با بازی دست‌ها به‌صورت نمایش نیز کار شدند. از بچه‌ها پرسیده شد که ماشین کدام طرفی می‌رود و بعدازاین که جواب دادند از آن‌ها پرسیدم که از کجا می‌دانی این‌طرفی می‌رود. بعد از مدتی که چند دلیل آوردند، من هم تعدادی از نشانه‌ها را اضافه کردم با سؤالاتی مثل دود ماشین از پشت آن می‌آید یا جلو؟ کدام سمت، جلوی ماشین است؟

امروز یادگیری خط‌های افقی و عمودی نیز به همراه بازی به شکل پیدا کردن آن‌ها در کلاس، انجام شد.

مربی: مریم آقایی

محل اجرا: موسسه توانمندسازی مهروماه، فرحزاد، تهران