راهنمای بازگشایی و فعالیت کتابخانههای با من بخوان در دوران شیوع کرونا
شمارهی اطلاعیه: ۲
تاریخ صدور: آبان ۱۳۹۹
مسئولان و کتابداران کتابخانههای با من بخوان،
پاندمی کرونا همچنان ادامه دارد و طبق نظرات کارشناسان بهزودی رفع نخواهد شد. بههمین خاطر لازم است در شرایط فعلی فعالیت کتابخانهها را به شکلی پیش ببریم که در عین حال که ارتباط کودکان و کتابها را حفظ میکنیم، سلامت جسمانی آنها را نیز حفظ نماییم.
راهنمای زیر یک راهنمای کلی است که برای جلب توجه کتابداران به اهمیت آمادهسازی محیط و رعایت پروتکلهای بهداشتی در محیط کتابخانه تهیه شده است. همیشه به یاد داشته باشید که شرایط هر استان با استان دیگر متفاوت است. برای دریافت آخرین اطلاعات دربارهی شیوهنامههای بهداشتی و مقررات مربوط به فعالیت اماکن عمومی در دورهی همهگیر شدن بیماری کووید-۱۹، به اطلاعیههای دانشگاه علوم پزشکی استان و مراجع ذیربط دیگر مراجعه فرمایید.
♦️پرسشهایی برای آغاز دوباره فعالیتها♦️
پیش از بازگشایی کتابخانه به موارد زیر توجه کنید، به این پرسشها پاسخ دهید و امکانات لازم را جهت حل مشکلات موجود فراهم نمایید:
🔹 آیا فضای کتابخانه دارای پنجره است و امکان تهویه هوا هست؟ اگر نه، چگونه میتوانید این مشکل را رفع نمایید؟
🔹 آیا بیرون از فضای اصلی کتابخانه، نزدیک به در ورودی آن، محلی برای شستن دستها با آب و صابون هست؟ اگر نه، چگونه میتوانید این مشکل را رفع نمایید؟
🔹 آیا درون کتابخانه مایع یا ژل ضدعفونی دست فراهم است؟ اگر نه، چگونه میتوانید این مشکل را رفع نمایید؟
🔹 آیا جایی غیر از فضای اصلی کتابخانه برای نگهداری کتابهای بازگشتی فراهم شده است؟ اگر نه، چگونه میتوانید این مشکل را رفع نمایید؟
🔹 آیا همهی وسایل و لوازم که شستوشو و ضدعفونی کردن مداوم آنها دشوار یا امکانناپذیر است کنار گذاشته شدهاند؟ اگر نه، چگونه میتوانید این مشکل را رفع نمایید؟
🔹آیا ماسک و دستکش برای کتابداران فراهم شده است؟ اگر نه، چگونه میتوانید این مشکل را رفع نمایید؟
🔹 آیا برای مراجعهکنندگان بدون ماسک، شماری ماسک یکبار مصرف فراهم است؟ اگر نه، چگونه میتوانید این مشکل را رفع نمایید؟
🔹 آیا سطل ویژهی زبالههای بهداشتی (ماسک، دستکش، دستمال و …) فراهم شده است؟ اگر نه، چگونه میتوانید این مشکل را رفع نمایید؟
🔹 آیا جایی بیرون کتابخانه، در فضای آزاد، برای برگزاری نشستهای بلندخوانی با رعایت فاصلهی فیزیکی فراهم است؟ اگر نه، چگونه میتوانید این مشکل را رفع نمایید؟
♦️نکات مهم♦️
🔸 تعداد افراد حاضر در کتابخانه (کتابداران و مراجعان) به گونهای محدود شود که رعایت فاصلهی فیزیکی استاندارد درون محیط کتابخانه ممکن باشد.
🔸 شیوهنامههای بهداشتی ویژهی کتابخانه به اعضا اطلاعرسانی شود (با نصب پوستر، اطلاعیه در ورودی کتابخانه یا اطلاعرسانی در گروههای مجازی و فضای آنلاین)
🔸 پوسترها و راهنماهایی برای رعایت فاصلهی فیزیکی و پروتکلهای بهداشتی برپایهی آخرین شیوهنامههای دانشگاه علومپزشکی استان فراهم شده و روی دیوارها جایی که در تراز دید مراجعان باشد نصب شوند.
🔸مایع ضدعفونی دست، جایی در دسترس و دید کتابداران گذاشته شود.
🔸 به افراد بدون ماسک اجازهی ورود به درون کتابخانه داده نشود (در صورت امکان برای کودکان بدون ماسک، شماری ماسک در بستههای استریل یک عددی، فراهم شود و جایی در بیرون از کتابخانه گذاشته شود تا هنگام ورود ماسک بزنند)
🔸 تا جای ممکن مدت زمان حضور کودکان در فضای بسته را کاهش داده و فعالیتهای کتابخانه به بیرون و فضای آزاد منتقل شود. اگر فضای آزاد در اختیار ندارید، فعالیت کتابخانه را تنها محدود به امانتدهی کتاب کنید.
🔸 کتابهای بازگشتی را پیش از بازگرداندن آنها به قفسهها، دستکم سه روز (هفتاد و دو ساعت) در جایی غیر از فضای اصلی کتابخانه و قفسههای نگهداری کتابها، در قرنطینه نگه دارید (بر اساس «راهنمای پاسخ به پرسش چگونه کتاب و کاغذها را در صورت آلوده شدن به ویروس کرونا ضدعفونی کنیم»، موسسه ملی تحقیقات سلامت و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران ۴ مرداد ۱۳۹۹).
🔸 سبدهای جداگانه برای ورود و خروج کتاب در نظر شود. کتابها با سبد به محل قرنطینه منتقل شوند.
🔸 از اسپری کردن مستقیم مواد ضدعفونی به کتابها بپرهیزید (اسپری کردن مایع ضدعفونی به بافت کاغذ آسیب میرساند) و در صورت لزوم، برای ضدعفونی کردن کتاب و مواد چاپی، از پارچه میکرو فیبر یا دستمال مرطوب ضدعفونی کننده یک بار مصرف بهره ببرید. در هر حال، کتابهای بازگشتی را دستکم سه روز در قرنطینه نگه دارید.
🔸 سطوحی که کتابداران و مراجعان با آنها در تماس هستند، دستگیرههای در، میز و صندلیها و قفسهها و … را بهطور مداوم ضدعفونی کنید.
🔸 تعداد کتابها و مدت زمان امانتدهی آنها را افزایش دهید. تا به این شکل تا جای ممکن مراجعهی حضوری به کتابخانه کمتر و فاصلهی زمانی آن طولانیتر شود.
🔸در صورت مشاهدهی علائم بیماری کرونا در اعضای خانوادهی کودک یا نوجوان، به او کتاب امانت دهید و از او خواهش کنید وارد فضای کتابخانه نشود. و با در نظر گرفتن شرایط روحی او، دلیل این کار را به خوبی توضیح دهید.
این راهنما قطعی و همیشگی نیست و بر پایهی آخرین اطلاعات دریافتی به روز میشود.