استان لرستان، شهرستان خرمآباد، بهار و تابستان ۱۴۰۰
نام کتابدار: شهره کوشکی
همهگیری کرونا بسیاری از این برنامهها را با وقفه و چالش روبهرو کرد. اما شهره کوشکی، کتابدار خلاق و فعال این کتابخانه دست از کار نکشید. او از اردیبهشت ماه ۱۴۰۰، با همکاری دو تن از همیارانِ نوجوانِ کتابخانه طرح «کتابخانهی سیار» را برای رساندن کتاب به دست کودکان محله راهاندازی کرد. اگر کودکان نمیتوانند به کتابخانه بیایند، میتوان کتابها را به خانهی کودکان برد! به این ترتیب کتابدار و نوجوانان همراه او هر هفته با رعایت دستورالعملهای بهداشتی کتابهای کتابخانه را در کیسههایی میگذاشتند و به درِ خانههای کودکان عضو کتابخانه میبردند، کتابها را به آنان امانت میدادند، و پس از یک هفته کتابهای جدید جایگزین کتابهای قبلی میشد. کودکان به طور مجازی با کتابخانهی «با من بخوان» در ارتباط هستند و از این طریق به کتابداران اطلاع میدهند که در هفتهی جاری مایل به امانت گرفتن کدام عناوین از کتابها هستند. خانم کوشکی در گروه مجازی کتابخانه به معرفی کتابها و فعالیتهای پیشنهادی در پیوند با کتابها برای کودکان و خانوادهها میپردازد و کودکان را تشویق میکند که از کتابخوانی و فعالیتهای خود عکس و فیلم تهیه کنند و در گروه به اشتراک بگذارند. بیش از ۶۰ کودک در این طرح شرکت داشتند و به طور منظم کتابهای موردعلاقهی خود را امانت گرفتند.
با پایان سال تحصیلی و شروع تابستان استقبال از این طرح بیشتر شد و کودکان علاقهمند بیشتری مشتاق امانت گرفتن کتابها بودند. اما در عمل به دلیل شمار بالای کودکان، رساندن کتابها به تکتک خانهها بسیار دشوار بود. این بار هم کتابدار خلاق این کتابخانه برای این چالش چارهای اندیشید و رویکرد ابتکاری دیگری در پیش گرفت. و این گونه بود که با مشورت و هدایت کارشناسان «با من بخوان» از تیرماه ۱۴۰۰ طرح «یک کوچه یک کتابدار» در شهرک بهرامی متولد شد. خانم کوشکی در هر کوچه یکی از نوجوانان را به عنوان همیار کتابخانه برگزید و مسئولیت امانتدهی کتابها را به او سپرد. در آغازِ هفته این کتابداران نوجوان کیسهکتابها را براساس گروههای سنی کودکان کوچه از کتابخانه تحویل میگیرند. هر هفته به ازای هر کودک ۳ کتاب به همیاران کتابخانه در هر کوچه تحویل داده میشود. کودکان هر سه روز یک بار به سراغ کتابداران نوجوانان کوچه میآیند و کتابها را با کتابهای جدید تعویض میکنند و آخر هفته کتابها جمعآوری میشود تا کتابهای جدیدی جایشان را بگیرد.
در مرداد ماه ۱۴۰۰، «با من بخوان» برای هر یک از این همیاران یک کتابخانهی پارچهای دیواری ارسال کرد تا کتابها بهتر در دید و دسترس کودکان قرار داشته باشد. همچنین برای این کتابداران نوجوان کارت همیار کتابخانه و کلاهی با لوگوی «با من بخوان» فرستاده شده است، تا هم انگیزه و اعتماد به نفسشان بیشتر شود و هم کارشان به عنوان ترویجگران نوجوان «با من بخوان» رسمیت بیشتری داشته باشد.
اینک هر سه روز یک بار، هنگام عصر این کتابخانههای پارچهای بر دیوار کوچهها نصب میشوند و بچهها با شور و هیجان، کتاب در دست به سراغ دوستان نوجوانشان میآیند، کتابی را که خواندهاند تحویل میدهند و کتابهای جدید را با دقت و کنجکاوی بررسی میکنند تا کتاب موردعلاقهی خود را بیابند.
نکتهی جالب دیگر همکاری شماری از مادران است که به کمک فرزندانشان آمدهاند و آنان را در چینش و جمعآوری کتابها همراهی و یاری میکنند. علاوه بر این برخی از مادران درخواست کردهاند که کتابهای مناسب برای آنان نیز در فهرست کتابهای هر کوچه قرار گیرد که نشانگر نیاز خانوادهها به محصولات و امکانات فرهنگی و استقبال آنها از چنین طرحهایی است.