شرح برنامه
مرکز حمایت از کودکان کار و خیابان انجمن دوستداران پویش که به نام خانه کودک محمودآباد شناخته میشود، در سال ۱۳۸۷ از سوی شماری دانشجو تاسیس شد. محمودآباد، یکی از روستاهای نزدیک به شهرک خاورشهر و در اطراف شهرری است که در ۱۲ کیلومتری بزرگراه امام رضا واقع شده است. این منطقه، با وجود نزدیکی به شهر تهران، از شرایط مناسبی برای زندگی برخوردار نیست، تا جایی که حتی از دسترسی به آب آشامیدنی لولهکشی محروم است.
محمودآباد، روستایی صنعتی است که بسیاری از ساکنان آن را کارگران کوره آجرپزی و سایر صنایع کوچک تشکیل میدهند. بخش وسیعی از زمینهای این محدوده را کورههای آجرپزی پر کردهاند. در کنار این کورهها، اتاقهایی قرار گرفتهاند که محل زندگی خانوادههای کودکان محمودآباد است.
در سال ۱۳۸۹ با ارسال بیش از ۱۳۰ جلد کتاب برای ۳۲ دانش آموز پایه ۱، ۲۶ دانش آموز پایه ۲، ۲۷ دانش آموز پایه ۳، ۱۶ دانش آموز پایه ۴ و ۸ دانش آموز پایه ۵ و همچنین ۳۸ دانش آموز پایههای ۱ تا ۳ راهنمایی جلسههای کتابخوانی «با من بخوان» در این مرکز آغاز شد.
پس از گذشت ۲ سال این برنامه بار دیگر از تابستان ۱۳۹۳ به درخواست مدیریت خانه کودک محموآباد (پویش) کار خود را از سر گرفت. در این سال، تعداد ۴۰ بسته آواورزی، ۶۱ بسته فارسی آموز ادبی (۱،۲،۳)، ۷۴ عنوان و ۱۹۶ جلد کتاب داستان به همراه ۱۰۰ فعالیت برای این مرکز ارسال شد. همچنین، چند دوره کارگاه مقدماتی و تکمیلی شناخت ادبیات کودکان و روشهای بلندخوانی، آموزش خلاق سواد پایه که شامل آموزش آواورزی و الفباورزی است برای مربیان این مرکز برگزارشد.
در حال حاضر، کودکان از پایهی پیش دبستان تا پنچم زیر پوشش برنامه «بامن بخوان» هستند.
کتابخانه کودکمحور انجمن پویش- کانکس اشرفآباد
موقعیت مکانی: شهرری، سیمان تهران، سهراه غنیآباد، روستای اسلامآباد، خیابان شهید رستگار، میدان اسلامآباد، کانکس کتابخانه با من بخوان
تعداد اعضاء: ۶۰۰ نفر
مسئول کتابخانه: آمنه فقیری، معصومه محسنی
تاریخ آغاز به کار: ۱۳۹۵
در آبان ماه ۱۳۹۵ موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و انجمن دوستداران کودک پویش به منظور اجرای برنامه با من بخوان در دو مدرسه روستای اشرف آباد و همچنین ارتقای توان یادگیری، تواناییهای خواندن، نوشتن و مهارتهای زندگی کودکان سه روستای محمودآباد، اسلامآباد (اشرفآباد) و غنیآباد در محل تلاقی این سه روستا با استقرار یک کانکس، کتابخانهای را تاسیس کردند. محور این طرح، امانتدهی و رساندن کتابهای باکیفیت به کودکان در خانه، مدرسه و محله و همچنین اجرای بلندخوانی و انجام فعالیتهای در پیوند با آن با کودکان است.
کتابخانه اشرفآباد با حدود ۱۲۰۰ جلد و ۵۰۰ عنوان کتاب، فضایی برای کودکان روستاست. کتابدار کتابخانه آموزشهای لازم در زمینههای بلندخوانی، ادبیات کودک و فضاسازی کودکمحور را دیده و به خوبی کتابخانه خود را اداره میکند. همهی کودکان روستای اسلامآباد (اشرفآباد) و روستاهای اطراف در تمامی گروههای سنی میتوانند از کتابخانه بهره ببرند. علاوه بر موارد ذکر شده، کتابدار با همراهی آموزگاران و مربیان، در مدارس نیز برنامه با من بخوان را اجرا میکنند.
این کتابخانه، پایگاهی است برای داوطلبان برنامهی «با من بخوان» که با گرفتن کولههای ویژهای که برای این منظور طراحی شده، به مدارس منطقه بروند و در کلاسها به اجرای بلندخوانی و انجام فعالیتهای در پیوند با کتاب با دانشآموزان بپردازند.
دو مدرسه (یک مدرسه دخترانه و یک مدرسه پسرانه) با این شیوه، زیر پوشش قرار گرفتهاند.
در سال ۱۳۹۷ مجموعه جدیدی از کتابهای باکیفیت، با پشتیبانی خانم ثریا قزلایاغ، به یاد همسرشان آقای بهروزی، از سوی «موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودک ایران» به این کتابخانه فرستاده شد.
کتابخانه کودکمحور انجمن پویش- کانکس محمودآباد
انجمن پویش علاوهبر فعالیت در روستای اسلامآباد (اشرفآباد)، در روستای محمودآباد نیز ترویج کتابخوانی میکنند. کانکسی که در روستای محمودآباد قرار دادهاند، با تمرکز بیشتر بر روی کتابهای نوجوانان، مرکزی برای مراجعهی آنها در ساعات غیر درسی است.
کتابخانه کودکمحور انجمن پویش – مرکز آموزشی
در مرکز آموزشی انجمن پویش نیز، کتابهایی از کتابخانه کودکمحور (کانکس) قرار دارد که ماهی یک بار توسط کتابدار کتابخانه تغییر میکنند. این کتابها برای استفاده دانشآموزان و مربیاناند. در مرکز آموزشی دو زنگ به برنامه با من بخوان اختصاص داده شده است؛ یکی برای امانت کتاب و دیگری برای بلندخوانی. مرکز آموزشی بسیار فعال است و دانشآموزان علاقهمندند. در این مرکز علاوه بر برگزاری نشستهای بلندخوانی، بستهی الفباورزی و همچنین فارسیآموز نخودی نیز با دانشآموزان کار میشود. دانشآموزان در ساعات کاری مرکز میتوانند از آنجا کتاب به امانت ببرند و در ساعات پس از آن با مراجعه به کتابخانه در فعالیت کتابخوانی سهیم میشوند.
مربیان این مرکز در کارگاههای آموزش خلاق سواد پایه، بلندخوانی، ادبیات کودک و هنر شرکت داشته و در بهمن ۱۳۹۸ نیز در کارگاه فضاسازی کودکمحور که در تهران برگزار شد، حضور پیدا کردند.
فعالیتهای انجام شده در استان خانه کودک محمودآباد (انجمن دوستداران کودک پویش):
This post is also available in: انگلیسی