موقعیت مکانی : در حاشیه شمال شرقی شهر یزد
گروه سنی کودکان: پیش دبستانی، دبستان و راهنمایی، مادران
تعداد کودکان: ۲۱۸
تعداد خانوادهها: ۸۰
تعداد مربیان: ۳۰
تاریخ آغاز: تابستان ۱۳۹۱
تاریخ پایان: ۱۳۹۳
حسنآباد مشیر یکی از محلههای حاشیهای شهر یزد به شمار می آید. بنیاد علمی – فرهنگی گرامی در تابستان ۱۳۹۱ بر آن شد که برنامهای را برای ارتقا سطح زندگی فرهنگی کودکان و نوجوانان منطقه حسنآباد مشیر و خانواده های آنها در محل پیاده کند.
به همین سبب با موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان تفاهمنامهای را به امضا رساند تا کارشناسان آن موسسه با اجرای برنامه «با من بخوان » در هنرستان کار و دانش فردین دخت ذکایی یزد )که همین بنیاد پیش از این پایه گذاشته بود) به این هدف جامه عمل بپوشانند.
برنامه «با من بخوان » با زیر پوشش گرفتن بیش از ۲۰۰ کودک و نوجوان و ۸۰ خانواده از مهر ۱۳۹۱ در محلهی حسنآباد مشیر آغاز و در آبان ۱۳۹۲ با برگزاری یک جشن، نخستین سال فعالیت خود را به پایان رساند. این منطقه در سال ۹۳-۹۳ با همکاری مربیان داوطلب به کار خود ادامه داد.
شرح برنامه
برنامه با من بخوان در یزد با دو سفر پیاپی کارشناسان موسسه از تهران به یزد و دیدارهای مختلف با افراد علاقهمند و داوطلب برای پیوستن به این طرح آغاز شد. هدف آن بود تا از میان داوطلبان مربیانی علاقهمند برای کتابخوانی با کودکان محله حسن آباد مشیر برگزیده شوند. یافتن افراد علاقهمند داوطلب و واجد شرایط کار آسانی نبود. گروه با من بخوان به سرپرستی نهضت قریشی و همکاری و هماهنگی مستانه فکور، از فرهنگیان و خیرین شهر یزد، توانست پس از یک ماه گروهی از جوانان علاقهمند و داوطلب را گرد هم آورد تا این کار بزرگ را یک سال در این محله یزد پیش برند.
این تجربه در نوع خود منحصر به فرد بود. کارشناسان موسسه پیش از این تجربه برنامههای با من بخوان را در مراکز آموزشی که خود مربیانی موظف داشتند، پیاده کرده بودند. اما در حسنآباد مشیر قرار شد که در یک محله در حاشیه یزد در چند اتاق متعلق به هنرستان ذکایی مرکزی شکل بگیرد با یک کتابخانه ویژه کودکان و نوجوانان و اتاقهایی برای برگزاری نشستهای کتابخوانی. همچنین در این برنامه گام دیگری نیز به جلو برداشته شد که آن درگیر کردن خانوادهها در برنامههای کتابخوانی بود.
با شکلگیری گروه مربیان کتابخوانی “با من بخوان” در یزد، چندین نشست پیاپی با داوطلبان برگزارشد تا گروه با ویژگیهای طرح آشنا شوند و درباره چگونگی اجرای طرح با من بخوان در حسن آباد مشیر گفتوگو کنند. سپس چند نشست تخصصی با عنوانهای: «اهمیت کتابخوانی»، «راه های ترویج کتاب»، «چگونگی معرفی کتاب به کودکان» برای مربیان برگزار شد.
بیش از ۲۰۰ کودک و نوجوان به این طرح پیوستند. همچنین ۸۰ خانواده برای پیوستن به این طرح و شرکت در نشستهای آموزشی و دریافت کیسههای کتاب هر دو هفته یک بار ثبت نام کردند. مطابق با طرح اولیه، در طول یک سال کارشناسان موسسه ۴ کارگاه دو روزه آموزشی برای مربیان برگزار کردند و بین ۲۵-۳۰ نفر مربی آموزش دیدند. افزون بر ۴ کارگاه آموزشی پیشبینی شده، مسئول طرح هر ۱۵ روز یک بار با سفر به یزد یک نشست آموزشی دو تا سه ساعته برای مربیان برگزار کرده است.
در این برنامه، هر سه ماه یکبار برای هر ۵ کودک در ۴ گروه سنی پیشدبستان، سالهای نخست دبستان، سالهای آخر دبستان و راهنمایی ۱۲ عنوان کتاب فرستاده شده است. در مجموع نزدیک به ۲۷۰۰ جلد کتاب برای کودکان شرکت کننده در این طرح ارسال شد. همچنین برای ایام نوروز ۱۳۹۲ و تشویق کودکان و نوجوانان به کتابخوانی در روزهای تعطیل، ۱۶۹ نسخه کتاب به عنوان عیدی به کودکان هدیه شد.
دستاوردهای این برنامه در طول سال ۹۱-۹۲ :
۱۶ کلاس کتابخوانی برای کودکان ۵-۱۲ ساله در هفته تشکیل شدکه نزدیک به ۲۰۰ نفر از کودکان این محلّه هفتهای دوبار نشست کتابخوانی داشتند. در هر کلاس کیسههای سه ماهه کودکان برای هر ۵ کودک که شامل ۱۲ عنوان کتاب و برگههای فعالیت بود، در دسترس کودکان قرار داشت و کودکان با هماهنگی مربیان خود میتوانستند کتابهای مورد علاقه خود را به نوبت از این کیسهها به امانت به خانه ببرند.
از تابستان ۹۲ برای حدود ۱۵ کودک ۳-۵ ساله هفتهای دو روز کلاس پرورش خلاقیت و کتابخوانی برگزار میشود. بستههای پرورش خلاقیت مبتکران(قصه، شعر، مهارتهای زندگی، نمایش خلاق، آزمایشهای علمی و…) و بسته آواورزی و الفباورزی برای آموزش این کودکان تهیه شد. این کلاس خارج از پیشبینیهای طرح اولیه بود و بنا به درخواست اهالی انجام شد.
پانزده روز یکبار جلسات مادران تشکیل شد. در این نشستها مادران در ارتباط با “رفتار با کودک” و “راههای ترویج کتابخوانی” آموزش دیدند. همچنین ۱۵ روز یکبار از سوی سرپرست طرح نشستهای کتابخوانی برای مادران تشکیل و برای آنها داستانهای کوتاه خوانده و درباره مفاهیم آن گفتوگو شده است.
This post is also available in: انگلیسی