در بهار سال ۱۳۹۱، کتابخانهی مادر، کودک و نوجوان زیر نظر فرزانه اخوت از شورای کتاب کودک و با پشتیبانی مالی گروهی از علاقهمندان به حوزهی کتاب کودک با ۱۰۰۰ عنوان کتاب در روستای سَلَخ راهاندازی شد. این کتابخانه در یک فضای آموزشی و کنار دو دبستان دخترانه و پسرانه در این روستا قرار دارد. افزون بر این دو دبستان، دانشآموزان دو مدرسهی راهنمایی و یک دبیرستان در این منطقه نیز از کتابها و خدمات این کتابخانه بهره میبرند.
این کتابخانه در سال ۱۳۹۴ به برنامهی با من بخوان پیوست و افزون بر برگزاری کارگاههای برنامهی با من بخوان در این کتابخانه، تعدادی از کتابهای باکیفیت در پیوند با برنامهی با من بخوان نیز با پشتیبانی مالی مؤسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان به این کتابخانه فرستاده شد.
در آبان ماه ۱۳۹۵، پس از بازدیدی از این مرکز توسط زهره قایینی، سرپرست برنامهی با من بخوان، و مشاهدهی عملکرد مناسب این کتابخانه در برگزاری نشستهای بلندخوانی و اجرای با من بخوان، مؤسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان با پشتیبانی فرهنگی و مالی خانم صدیقه مهدوی، بنیانگذار مجتمع آموزشی شهید مهدوی تهران تصمیم به تجهیز و مناسبسازی فضای این کتابخانه گرفت. در همین راستا، نزدیک به ۱۲۰۰ جلد کتاب در قالب ۶۰۰ عنوان برای این کتابخانه فرستاده شد و گروه اجرایی در روزهای ۱۵ و ۱۶ بهمن ماه با حضور در محل کتابخانه و با همکاری دانشآموزان به اجرای طرح جدید این کتابخانه پرداختند. در مرحلهی آغازین اجرای طرح جدید کتابخانه، با توجه به شرایط نامناسب سقف و رنگ دیوارهای این مرکز، مسئولین کتابخانه با همکاری و پشتیبانی دهیاری روستا تصمیم به بازسازی، رنگآمیزی و تغییر برخی فضاهای کتابخانه گرفتند. گروه اجرایی با من بخوان نیز در این بازه به طراحی کتابخانه و آمادهسازی وسایل مورد نیاز پرداختند. در طراحی کتابخانه مسائلی از جمله رعایت استانداردهای کتابخانههای کودکان، طراحی یک کتابخانهی اقتصادی، رویکرد زیستمحیطی و استفاده از مواد بازیافتی و جلب مشارکت مردم منطقه برای کارهای کتابخانه نیز در نظر گرفته شدهاند. در این کتابخانه اتاقهای مجزایی برای نشستهای کتابخوانی برای کودکان پیش از دبستان و کودکان دبستانی و سنین بالاتر در نظر گرفته شده است. این اتاقها هریک متناسب با کتابی مربوط به همان گروه سنی تزیین شدهاند. سالن اصلی کتابخانه هم برای قرار گرفتن قفسههای اصلی کتابها و میز کار کودکان در نظر گرفته شد. یک تقویم و یک نقشهی دیواری برای فضای سالن اصلی طراحی شد که از آن میتوان در راستای اهداف آموزشی گوناگونی بهره برد.هماکنون بیش از ۵۰۰ نفر از دانشآموزان روستای سلخ از این کتابخانه استفاده میکنند و برنامههای متعددی از جمله نشستهای بلندخوانی، آواورزی و الفباورزی و کارگاههای آموزشی ارزشهای زندگی برای گروههای سنی مختلف در این کتابخانه اجرا میشوند. همچنین، مسئولان این کتابخانه با برگزاری کارگاههای آموزشی با من بخوان برای آموزگاران و مسئولان فرهنگی مراکز دیگر در جزیرهی قشم، به ترویج کتابخوانی و برنامهی با من بخوان میپردازند.
فعالیتهای انجام شده در سلخ:
This post is also available in: انگلیسی