منطقه جرافیایی: استان آذربایجان شرقی، روستاهای پیرامون شهرستان هریس
گروه سنی کودکان: چهار تا شش سال
تعداد کودکان : ۲۵۰ نفر
تعداد مربیان: ۱۲ مربی
تاریخ آغاز : آبان ۱۳۹۱
تاریخ پایان: آبان ۱۳۹۳
با توجه به اینکه یکی از هدفهای برنامه با من بخوان کمک رسانی به کودکان در بحران با بهره گیری از ادبیات است، در نخستین روزهای پس از زلزله آذربایجان، کارشناسان با من بخوان با بستههای کتاب و ابزارهای نقاشی و بازی به یاری کودکان و خانواده های آنها شتافتند . دراین بازدید کارشناسان موسسه با برگزاری کارگاههای بلندخوانی برای مربیان ۱۲ روستا-مهد، تلاش کردند که آنها را برای یک کار درازمدتتر آموزش دهند. پس از گذر از بحران زلزله، آبان ماه ۱۳۹۱ انجمن حمایت از حقوق کودکان از موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان خواست که طرح با من بخوان را در این منطقه با پشتیبانی مالی انجمن، پیاده کنند. این طرح به مدت دو سال برای ۲۵۰ کودک پیش دبستانی به اجرا در آمد.
شرح کامل
پس از زلزله در شهرستان هریس و روستاهای اطراف آن در مرداد ماه سال ۱۳۹۱، گروه با من بخوان در سفری چند روزه به منظور اهدا ۳۰۰ جلد کتاب و آموزش و ترویج کتابخوانی در روزهای ۲۱ و ۲۲ شهریور ماه همان سال رهسپار آذربایجان شرقی شدند. آموزشگران موسسه با برگزاری کارگاه رایگان بلندخوانی برای کودکان، اهمیت بلندخوانی و انجام فعالیتهای پیش و پس از کتابخوانی و چگونگی پیوند نمایش و نقاشی با کتابخوانی، به آموزش ۱۲ مربی در ۱۲ مهدروستا (شهسوار،آقعلیلو، اربطان، مینق، ترکایش، سرای، گویدرق، بخشایش، برازین، نمرور، گواران و مقصودلو) پرداختند و با در نظر گرفتن فرم گزارش برای هر جلسه، سعی در بررسی روند رشد کودکان و پیشرفت برنامه بر اساس گزارش مربیان داشتند.
بار دیگر در ۲۴ آذرماه ۹۱ آموزشگران موسسه به منظور اهدا کتاب و اطمینان از اجرای درست برنامه به این مناطق سرکشی کردند، در این مرحله ۲۷۰ کودک در ۱۳ روستا تحت پوشش برنامه با من بخوان بودند.
در این ماه تیم موسسه با برگزاری دو کارگاه صلح و ارزشهای زندگی و محیط زیست مربیان را با انجام فعالیتهای عملی با مفاهیم محیط زیستی و چگونگی آموزش این مفاهیم به کودکان آشنا کردند. ۱۲ مربی آموزش دیدند و ۵۰ کیسه شامل ۶۰۰ جلد کتاب با موضوعهای صلح و محیط زیست به مهدروستاها اهدا شد.
در آغاز مربیان به دلیل دوزبانه بودن کودکان با چالشهایی برای رساندن معنا و مفهوم کتاب به کودکان روبرو بودند:
- درخواست برگردان کردن جملات کتاب یا مفهوم آن به زبان ترکی
- آشنا نبودن کودکان با معنای برخی واژهها و نشناختن آواها و عدم توانایی در تلفظ برخی واژهها
- نداشتن تمرکز در نشست و توجه نکردن به بلندخوانی
- عدم همکاری در فعالیتهای گروهی مانند اجرای نمایش
- ضعف در بیان داستان یا بیان منظور خود به زبان فارسی
- نداشتن اعتماد به نفس
اما پس از گذشت چهار دوره سه ماهه از برنامه با من بخوان در این استان، گزارش مربیان نشاندهندهی تاثیر بلندخوانی و فعالیتهای مربوط به کتابخوانی در بین کودکان این شهرستان است:
- بوجود آمدن حس آرامش و شادی در کودکان آسیب دیده به واسطه زلزله و از یاد بردن تدریجی آن
- درک مفاهیم و واژهها و ابراز تمایل جهت شرکت در بحثها
- تمایل به خواندن کتاب توسط مربی
- افزایش علاقه کودکان به کتابخوانی
- اجرای نمایش و تمایل به انجام کارهای گروهی
- افزایش مهارتهای فردی
- توضیح رویدادها پس از بلندخوانی
- شکلگیری و بالارفتن فرهنگ کتابخوانی در بین خانوادهها
- به طور کلی کودکان، در زمینههای زبانی، عاطفی، شخصیتی، اجتماعی و شناختی انجام مهارتهای حرکتی رشد داشته اند.
This post is also available in: انگلیسی