برگزاری میزگرد «ترویج خواندن در جهان: تجربههایی از سوئد، هلند و ایران»
موسسهی پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان با همکاری موسسهی خانه کتاب، میزگردی با عنوان «ترویج خواندن در جهان: تجربههایی از سوئد، هلند و ایران» با حضور ماریانه لیندبرگ، ماریت تورنکویست و زهره قایینی، سرپرست برنامهی «با من بخوان» برگزار میکند.
این نشست، عصر چهارشنبه ۱۹ آبانماه ۱۳۹۵ از ساعت ۱۶ تا ۱۸ در سرای اهل قلم واقع در خیابان انقلاب اسلامی، خیابان برادران مظفر جنوبی، کوچه خواجه نصیر، پلاک ۲ برگزار خواهد شد.
ابن نشست برنامه جنبی ویژهی همایش «با من بخوان» است که در آبان ماه امسال از سوی موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان برگزار میشود.
در این همایش که ۲۰ و ۲۱ آبانماه ۱۳۹۵ در محل سالن همایش سازمان اسناد و کتابخانهی ملی ایران با پشتیبانی و همکاری کتابخانه ملی و شرکت عمران آذرستان، اجرا میشود، ضمن معرفی برنامهی «با من بخوان»، تجربهها و دستاوردهای این برنامه در راه ترویج کتابخوانی در میان کودکان مناطق دوردست و محروم ایران به اشتراک گذاشته میشود. همچنین همایش «با من بخوان»، برای نخستین بار، جایزهی «جبار باغچهبان، همزاد سیمرغ» که به تازگی از سوی موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان با پشتیبانی شرکت «عمران آذرستان» پایهگذاری شده است، به ده آموزگار-مروج خلاق از مناطق دوردست ایران اهدا میشود. این آموزگاران در چارچوب برنامهی «با من بخوان» گامهای بلند و موثری در راستای ترویج کتابخوانی در میان کودکان برداشتهاند.
برای اطلاع از دیگر برنامههای همایش «با من بخوان» به لینک زیر مراجعه کنید:
http://khanak.org/fa/conference-schedule/
با ماریانه لیندبرگ بیشتر آشنا شویم:
ماریانه لیندبرگ متولد سال ۱۹۳۹ در استکهلم سوئد است. او کارشناس ادبیات کودکان و سردبیر نشریهی «ما والدین»، بنیانگذار نخستین کلوپ کتاب کودک در سوئد و بنیانگذار نشریهی کودکان Opsis Kalopsis است.
لیندبرگ تا کنون داوری جایزههای زیادی را در حوزهی ادبیات کودکان، از جمله داوری در گزینش بهترین کتاب کودکان با بیش از ۱۰۰ هزار عضو بر عهده داشته است. وی همچنین پروژههای گوناگونی را با بنیاد آسترید لیندگرن به انجام رسانده است که از جمله آنها میتوان به برگزاری نمایشگاه کتاب در واشنگتن و برلین اشاره کرد.
لیندبرگ عضو هیئت مدیرهی موزه سدههای میانه در استکهلم و مشاور ارشد موزه استرید لیندگرن در استکهلم است.
او که عضو هیئت مدیره پروژه ترویج خواندن با نام Läsrörelsen است، در سال ۲۰۱۶ مدال طلای ترویج کتابخوانی برای کودکان از پادشاه سوئد دریافت کرده است.
با ماریت تورنکویست بیشتر آشنا شویم:
ماریت تورنکویست، در سال ۱۹۶۴ از مادری هلندی و پدری سوئدی در اوبسالای سوئد به دنیا آمد و هنگامی که ۵ سال داشت به همراه خانواده اش به هلند مهاجرت کرد. او از سال ۱۹۸۲ تا ۱۹۸۷ در آکادمی Gerrit Rietveld آمستردام در رشتهی تصویرسازی به تحصیل پرداخت و استعداد و سبک منحصر به فرد او به سرعت مورد توجه قرار گرفت. در کشور سوئد از او خواسته شد تا آثار آسترید لیندگرن نویسندهی نامدار سوئدی را تصویرسازی کند که مخاطبان بسیاری در خارج از هلند و فنلاند برایش به ارمغان آورد. منتقدان، آثار او را ژرف و بیزمان، رنگارنگ، چندلایه، سرشار از احساس و به لحاظ تکنیکی شگفتانگیز توصیف کردهاند. در واقع آثار ماریت تورنکویست ویژگیهای برجستهی زیادی دارند. او به آنچه در ذهن کودکان در جریان است، حساسیت و توجه زیادی نشان میدهد. برای تورنکویست دروازهی دوران کودکی همچنان گشوده است.
این تصویرگر برداشت خود را از کارش اینگونه توصیف میکند: «گاهی اوقات وقتی در حال طراحی هستم، احساس میکنم که گویی یک خط مستقیم قلبم را به دستم پیوند داده است. رنگها و ابزارهایی که با آنها کار میکنم در سراسر میزکارم پراکندهاند. من تقریباً آنها را شهودی انتخاب میکنم.»
کتابهای تصویری ماریت تورنکویست در سوئد، هلند، ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، بلژیک، اسپانیا، نروژ، دانمارک، فنلاند، ترکیه، ایران، فلسطین، چین، کره، ژاپن، ویتنام و روسیه منتشر شده است. ماریت تورنکویست در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۶ نامزد جایزهی هانس کریستناندرسن از کشور هلند بوده است.
ماریت تورنکویست از هنرمندان جهانی پشتیبان برنامهی «با من بخوان» است. کتاب «پرنده قرمز» نوشتهی آسترید لیندگرن، با تصویرگری ماریت تورنکویست در سال ۲۰۱۴ از سوی انتشارات موسسهی پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان منتشر شد و در سری کتابهای برنامهی «با من بخوان» قرار گرفت. ماریت تورنکویست و خانوادهی آسترید لیندگرن حق انتشار این کتاب در ایران را به موسسهی پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان هدیه کردهاند تا برای برنامهی «با من بخوان» در مناطق محروم هزینه شود.
«فراتر از یک رویا» نوشتهی جف آرتس نیز کتاب دیگری است که با تصویرگری ماریت تورنکویست از سوی انتشارات موسسهی تاریخ ادبیات کودکان منتشر و حق چاپ آن در ایران به برنامهی «با من بخوان» اهدا شده است.