سواد شکوفایی
در دهههای اخیر نگاهها به موضوع سواد و سوادآموزی و آموزش کودکان دگرگون شده است. این تغییر بر پایه این شناخت به دست آمد که کودکان پیش از خواندن و نوشتن باید مهارتهایی را کسب کنند که پیشنیاز به دست آوردن مهارتهای پیچیدهتری همچون خواندن و نوشتن است. ابتدا این آمادگی در کسب مهارتهایی خلاصه میشد که کودکان در سالهای ۵ تا ۶، در دوره پیشدبستان به دست میآورند که به آن دوره آمادگی یا دوره «آمادگی خواندن» نیز میگویند.
از دهه ۱۹۷۰ شماری از پژوهشگران پا را از این فراتر گذاشتند و با پژوهشهای دقیقی که انجام دادند، دریافتند که بخش مهمی از مهارتها و دانش سواد پیش از آموزش رسمی فراگرفته میشود. این گروه از پژوهشگران نزدیک به نیم سده است که پدیده سواد را از زاویه دید گستردهتری دنبال میکنند و دریافتهاند که مهارتهای سواد تنها به خواندن و نوشتن که کودک در مدرسه فرامیگیرد محدود نمیشود. به باور آنها سواد مجموعه مهارتها و دانشهایی است که کودک از بدو تولد بهتدریج فرامیگیرد تا وارد مرحله آموزش رسمی شود. این بخش از دانش و مهارتها که کودک بهتدریج از محیط پیرامون خود فرامیگیرد،«سواد شکوفایی» Emergent Literacy نامیده شده است.
برای مطالعهی بیشتر مقالهی آموزش سواد شکوفایی برای کودکان را در سایت آموزک بخوانید.
با کارگاه «سواد شکوفایی»، از مجموعه کارگاههای آنلاین موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان، بیشتر آشنا شوید.
کتاب سواد شکوفایی – از پژوهش تا عمل – چهگونه کودکان با سواد میشوند؟ نوشتهی زهره قایینی را میتوانید از از سایت هدهد تهیه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.