موقعیت جغرافیایی: جنوب غربی استان سیستان و بلوچستان
گروه سنی کودکان: پیش دبستان، اول دبستان و چندپایه
تعداد کودکان: بیش از ۴۴۰۰
پشتیبان: شرکت مهندسی ایداج و شرکت بالین تک
تاریخ آغاز: شهریور ۹۵ (زرآباد)، دی ۱۳۹۶ (کنارک)
تاریخ پایان: در حال اجرا
«با من بخوان» در سال تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵ توسط موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و پشتیبانی مالی خانم تقدیر شریعتپناهی و آقای کاوه امینی در بخش زرآباد شهرستان کنارک در مهر ۹۵ آغاز و در خرداد ۹۶ پایان گرفت. ۲۵ آموزشگاه، ۳۰ آموزگار و ۸۹۸ کودک در این سال تحصیلی تحت پوشش «با من بخوان» قرار گرفتند.
همچنین «با من بخوان» در سال تحصیلی ۹۶-۹۵ توسط موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و پشتیبانی مالی شرکت مهندسی ایداج و شرکت بالین تک در منطقه نیکشهر درمهر ۹۵ آغاز و در خرداد ۹۶ پایان گرفت.
با توجه به شرایط منطقه، تصمیم بر این شد که فاز دوم پروژهی نیک شهر که کارگاههای ادبیات کودک، کتاب با کیفیت، عناصر داستان و بلندخوانی بود، در شهرستان کنارک اجرا شود. از همین طریق، ادامهی پروژه زرآباد به طور گسترده در شهرستان کنارک شروع به اجرا کرد.
شرح کلی اجرای برنامه در شهرستان کنارک:
در دی ماه سال ۱۳۹۶، با برگزاری کارگاههای آموزشی برنامه با من بخوان، ۳۵ آموزگار و بیش از ۱۲۰۰ کودک تحت پوشش برنامه قرار گرفتند.
برنامه با من بخوان در سال تحصیلی ۹۷-۹۸ برای دومین سال در شهرستان کنارک با همکاری و پشتیبانی شرکت مهندسی ایداج و شرکت بالین تک اجرا شد. در این سال برنامه در سه پایه اول تا سوم اجرا شد و بیش از ۴۰۰۰ کودک زیر پوشش برنامه با من بخوان قرار گرفتند. ۱۳۴ آموزگار و مربی نیز دورههای آموزشی لازم را در کارگاههای با من بخوان گذراندند.
در سال تحصیلی ۹۸-۹۹، برنامه با من بخوان شهرستان کنارک با بیش از ۱۵۰ آموزگار پایههای اول، دوم و سوم ابتدایی پیش رفت. بیش از ۴۴۰۰ دانشآموز نیز زیر پوشش برنامه با من بخوان قرار داشتند. آموزگاران در دورههای آموزشی در نظر گرفته شده نیز حضور پیدا کردند. وقوع سیل در استان سیستان و بلوچستان در دی ماه سال ۱۳۹۸، کمی در اجرای برنامه با من بخوان در شهرستان کنارک تغییر ایجاد کرد.
با همهگیری بیماری کووید-۱۹ و شرایط منطقه در سال تحصیلی ۹۹-۰۰، ادامهی برنامه سال قبل را پیش گرفتیم. در این سال تحصیلی، با برگزاری دورههای آموزشی آنلاین برای ۱۳ نفر از آموزگاران فعال و خلاق این منطقه که به عنوان سفیر (آموزشگر بومی) انتخاب شده بودند، برنامه را جلو بردیم. سفیران افرادی هستند که با گذراندن دورههای مختلف و پس از دیدن آموزشهای لازم، با «با من بخوان» در منطقه خود و اطراف آن همکاری خواهند داشت. فعالیت سفیران (آموزشگران بومی) در حوزهی برگزاری کارگاهها و آموزش افراد دیگر و بازدید و ارزیابی فعالیت مربیان و مراکز تحت پوشش برنامهی «با من بخوان» خواهد بود. همچنین در ماههای آخر سال ۱۳۹۹، کتابخانهی دحتران تیاب، در دبستان دخترانه زینبیه راهاندازی و آماده استفاده دانشآموزان مدرسه و سایر کودکان منطقه شد که این کتابخانه در اسفند ۱۳۹۹ راهاندازی شد.
شرح برنامه در زرآباد:
زرآباد در ۱۴۵ کیلومتری کنارک و در منتهیالیه جنوب غربی سیستان و بلوچستان قرار دارد و از جمله مناطق محروم این استان است. «با من بخوان» با هدف توجه به آموزش کودکان یکی از محرومترین مناطق ایران وارد زرآباد شد و بر تقویت سواد پایهی دانشآموزان دوزبانه با استفاده از شیوههای نوین آموزش خلاق کودکمحور تمرکز کرد. در سال تحصیلی ۹۵-۹۶، ۳۰ آموزگار و ۲۵ دبستان در «با من بخوان» شرکت کردند. افزون بر این مربیان و آموزگاران، ۶ مدیر نیز از کارگاههای آموزشی بهره بردند. در شماری از مدارس کلاسها چندپایه بودند بر همین اساس در مجموع ۴۸۴ کودک پایه اول، ۶۷ کودک پیش دبستانی و ۳۴۷ کودک چند پایه تحت پوشش برنامه قرار گرفتند.
در سال تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵ در مجموع نزدیک به ۳۸۰۰ جلد کتاب به همراه دستنامههای راهنما و برگههای فعالیت در دو نوبت در ماههای آذر و دی ۹۵، به بخش زرآباد ارسال و در کارگاههای آموزشی به هر آموزگار تحویل داده شد که از این تعداد کتابهای ارسالی ۳۷۷ جلد مربوط به کتابهای سواد پایه است.
پس از هر دور برگزاری کارگاه در دو نوبت، آذر ماه ۹۵ و اردیبهشت ماه ۹۶، کارشناسان «با من بخوان» از مدارس تحت پوشش در زرآباد بازدید کردند و کار آموزگاران و روند اجرای برنامه مورد ارزیابی قرار گرفت
روز ۱۲ اردیبهشت همزمان با روز «معلم» بود، همایش نهایی «با من بخوان» برگزار شد و با شرکت همه آموزگاران، قدردانی از آنها، و دریافت گزارشها و بازخوردها این برنامه به کار خود پایان داد. در این نشست گروه کارشناسان موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و آموزگاران مجری برنامه «با من بخوان» به جمعبندی و صحبت در باره تاثیرات برنامه و کتابخانههای تابستانی پرداختند.
با وجود همهی محدودیتها و محرومیتها در منطقهی زرآباد کنارک، «با من بخوان» امیدوار است تا با حضور کتابخانههای کوچک کلاسی و آموزشهای ارائه شده به مربیان و آموزگاران، این برنامه بتواند اثرات طولانیمدتتری در این منطقه داشته باشد.
در پایان سال تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵، کتابخانهی دبستان عمار در یکی از مدرسههای منطقه راهاندازی شد.
کتابخانهی زنجیرهای با من بخوان در کنارک
در پی اجرای برنامهی با من بخوان در سال تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵ در شهرستان زرآباد، یک مدرسه در زرآباد به راهاندازی کتابخانههای کودکمحور پرداختند. با راهاندازی این کتابخانه، دانشآموزان زیر پوشش با من بخوان در این روستا میتوانند از کتابهای باکیفیت در طول سال بهره ببرند و پایداری برنامه در منطقه تضمین میشود.
گروه اجرایی کتابخانههای با من بخوان در شهریور ماه ۱۳۹۶ به منطقه سفر کردند و با اجرای کارگاه آموزشی در تاریخ ۲۰/۰۶/۱۳۹۶ آموزگاران را با ویژگیها و کارکردهای یک کتابخانهی کودکمحور، فضای سرشار از سواد و خدمات فنی سادهی کتابداری آشنا کردند. پس از آن، در سه روز متوالی با حضور در این سه مدرسه به فضاسازی کتابخانهها پرداختند.
کتابخانهی کودکمحور با من بخوان در این منطقه عبارتاند از:
مدرسه عمار، زرآباد
This post is also available in: انگلیسی