موقعیت مکانی: تهران، شهرک صنعتی شمس آباد، در ۴۰ کیلومتری اتوبان تهران- قم، سازور سازه آذرستان
گروه سنی کودکان: صفر تا هجده سال
تعداد اعضاء: ۵۶۶ نفر
تاریخ آغاز: پاییز ۱۳۹۳ ( درحال اجرا)
از پاییز ۱۳۹۳ موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان بر آن شد تا با پشتیبانی مالی شرکت سازور سازه آذرستان برنامهی «با من بخوان» را برای خانواده کارگری این کارخانه به اجرا درآورد. این تجربه یکی از تجربههای متفاوت «با من بخوان» است که در آن خانوادهها به طور مستقیم درگیر برنامههای کتابخوانی هستند. در حال حاضر بیش از ۵۰۰ کودک، نوجوان و بزرگسال عضو کتابخانهی کارخانهی سازور سازه آذرستان هستند. کتابخانه اینک هر روز پذیرای پدرانی است که با علاقه، برای خود و فرزندانشان کتاب به امانت میبرند. کتابداری آموزشدیده نیز هر روز آمادهی پاسخگویی و راهنمایی مراجعکنندگان است.
شرح برنامه
گام اول
در آغاز طرح در آبان ۹۳، کارگاه آموزشی با حضور ۶۰ نفر از مادران خانوادههای کارگران و کارکنان کارخانه برگزار شد که در آن کارشناسان «با من بخوان» گارگاههایی را با موضوعهای آشنایی با تکنیکهای بلندخوانی، روشهای خواندن با نوزاد و نوپا، کتابهای آموزش خلاق شامل آواورزی، الفباورزی و فارسی آموز اجرا کردند.
در این طرح در هر دوره خانوادهها متناسب با گروه سنی فرزندانشان کیسه کتاب دریافت کردند. این کیسهها شامل کتابها و فعالیتهای گوناگون و از جمله کتابهای آموزش خلاق بود. علاوه بر این درون هر کیسه یک جزوه ساده برای هر خانواده گذاشته شده بود. خانوادهها این کتابها و فعالیتها را با فرزندان خود سهیم میشدند. پدران خانواده در ابتدای هر دوره کتابها را به کتابخانه کارخانه باز میگرداندند و کتابهای تازه برای فرزندان خود به خانه میبردند. همچنین پدران و مادران میتوانستند در صورت داشتن پرسش درباره خواندن با فرزندانشان از راه تلفن با کارشناسان موسسه تماس داشته باشند.
برنامه کتابخوانی دورهی دوم خانوادهها از آذرماه شروع و تا ۲۱ بهمن ماه ۹۳ ادامه داشت. در این ماه تعداد ۴۴ کودک از ۲۶ خانواده به طرح اضافه شدند .دورهی سوم از بهمن ماه شروع و تا اردیبهشت ماه ۹۴ ادامه داشت. در این ماه ۲۰۵ کودک از ۱۳۶ خانوادهی کارگری شرکت سازور سازه کتاب دریافت کردند و ۳۵ کارگر برای مرحله جدید ثبت نام کردند. از اردیبهشت ماه ۹۴ نیز ۲۳۵ کودک از ۱۵۸ خانوادهی کارگری به روال ماههای گذشته کیسههای کتاب خود را تحویل گرفتند و ۱۸ خانواده برای دوره بعد ثبت نام کردند.
امانت دهی کتاب به همین صورت ادامه داشت تا در نهایت در شهریور ۱۳۹۴، با کامل شدن چرخهی امانتدهی کتاب و جمع آوری کتاب از میان کارگران، تمامی کتابها در کتابخانه قرار گرفت و گام اول در کارخانه شرکت سازور سازه آذرستان به پایان رسید.
بر اساس گفتههای مادران و پدران، کودکان به کتاب و کتابخوانی علاقمند شدهاند. رابطهی والدین و کودکان گرمتر شده است و مشکلات مهارتی کودکان با ویژگیهای خاص در حال بهبود است.
گام دوم
تجهیز کتابخانه:
تاریخ آغاز به کار: شهریور ۹۴
پشتیبان: شرکت سازور سازه
نشانی: قم، شهرک صنعتی شمس آباد، در ۴۰ کیلومتری اتوبان تهران- بلوار مهستان (۱۰کیلومتر جلوتر از ورودی در بلوار اصلی)، بلوار آزادی، نرگس ۵، قطعه سوم، کارخانه سازور سازه آذرستان
مسئول کتابخانه: سحر غیاثی
این گام با تهیهی لیستی از کتابهای باکیفیت کودک و نوجوان، و کتابهای مفید برای بزرگسالان که در بازار ایران موجود بودند با کمک کتابک شروع شد. کتابخانهی کودک و نوجوان شرکت سازور سازه آذرستان در هفتهی اول مهرماه ۱۳۹۴ با ۶۰۰ عنوان کتاب و نزدیک به ۳۰۰۰ جلد کتاب، گشایش یافت.
با علاقمند شدن کارگران به کتابخوانی برای کودکان پس از گذشت یک سال از گام اول و درخواست ایجاد کتابخانه بزرگسال از سوی آنها، مسئولان برنامه با پشتیبانی شرکت سازور سازه بر آن شدند تا کتابهایی مفید در راستای روانشناسی، فرزندپروری، آشپزی، تاریخی و… در دو قفسه برای بزرگسالان در کتابخانه ایجاد کنند. به دلیل درخواست زیاد کارگران، تا کنون این کتابخانه سه دوره با کتابهای جدید تجهیز شده است. کتابخانهی کارخانهی سازورسازهی آذرستان اکنون بیش از ۳۰۰۰ جلد و ۱۷۰۰ عنوان کتاب دارد. این کتابخانه اینک هر روز پذیرای پدرانی است که با علاقه، برای خود و فرزندانشان کتاب به امانت میبرند. کتابداری آموزشدیده نیز هر روز آمادهی پاسخگویی و راهنمایی مراجعکنندگان است. از سویی دیگر برای تسهیل دسترسی به کتاب در خط تولید ۴ و ۵ کارخانه که به دور از کتابخانه مرکزی است، قفسهای برای کتابها در این بخش قرار گرفته است تا کارگران به راحتی بتوانند از آنها استفاده کنند.
بنا به آمارها و گزارشهای تهیه شده، اکنون در طول یک ماه بطور متوسط بیش از بر ۴۵۰ جلد کتاب و ۳۰۰ عنوان کتاب به امانت برده می شود.
کاشناسان برنامه «با من بخوان» در این مدت کوشیدهاند با برگزاری انواع برنامههای فرهنگی در ارتباط با کتاب و کتابخوانی، کودکان خانوادههای کارگری را هر چه بیشتر به کتاب خواندن تشویق و علاقهمند کنند.
- مسابقهی «کدام کتاب را بیشتر دوست داشتم!» با هدف ترویج کتابخوانی در میان کودکان، نوجوانان و تشویق خانوادهها به کتابخوانی با فرزندانشان از تاریخ ۱ دی ماه ۹۴ تا پایان اسفند ماه ۹۴، در کارخانه و دفتر تهران شرکت سازور سازه آذرستان برگزار شد.
در خرداد ۹۵ از خانوادههای کارگری شرکت سازور سازه آذرستان درخواست شد تا از لحظههای ناب کتابخوانی با کودکان خود عکس بگیرند و در مسابقهی «یادگارهای با هم خواندن» شرکت کنند.
- در پاییز و زمستان ۱۳۹۵ کتابخانه سازور سازه آذرستان با برگزاری مسابقهی زیست محیطی «ما زبالهی کمتری تولید میکنیم!» از کارکنان و کارگران دعوت کرد تا فرزندانشان را در اجرای فعالیتهای زیست محیطی پیشنهادی، مرتبط با موضوع بازیافت یاری کنند. شرط نخست شرکت در مسابقهی سبز، مطالعهی کتابهای تعیینشده از سوی کتابخانه بود. این کتابها، اعضای علاقهمند به شرکت در مسابقه را با برخی راهکارهای کاهش تولید زباله و بازیافت مواد دور ریز آشنا میکرد.
در نیمهی اسفندماه، از میان ۴۰ خانوادهی شرکتکننده و ۱۰۰ اثر ارسالی، گروه کارشناسان «با من بخوان» برندگان را انتخاب و جوایزی را از سوی مدیران شرکت سازور سازه آذرستان به آنان اهدا کرد. همچنین از خانوادهی فعال کتابخوان که عضو کتابخانه بودند تقدیر شد.
- جهت نهادینه شدن فرهنگ حفاظت از محیط زیست و زندگی سبز کارشناسان «با من بخوان» و مسئولان شرکت سازور سازه آذرستان تصمیم به تکرار این مسابقه گرفتند. مسابقهی سبز (۲) از اول اردیبهشت تا پایان شهریور ماه ۱۳۹۶ ادامه داشت و بیش از ۳۰خانواده در این مسابقه شرکت کردند و به نفرات برتر جوایزی اهدا شد.
از آنجا که کتابخانه مستقیم با کودکان ارتباط ندارد، مسئولین کتابخانه هر ماه فعالیتهایی را با هدف ارتقاء فرهنگ زیست محیطی و تشویق کودکان به نوشتن در اختیار پدران قرار میدهند تا برای فرزندانشان ببرند و در برنامههای مختلف آثار کودکان به نمایش گذاشته میشود. همچنین کودکان وخانوادههای کارکنان کارخانه هر از گاهی در جشنها و برنامههای فرهنگی که از سوی مسئولین کتابخانه تدارک دیده میشود شرکت میکنند تا از نزدیک کتابخانه را ببینند و در کنار انجام فعالیتهای در پیوند با کتاب لحظههای خوشی را در کنار هم سپری کنند.
فعالیتهای انجام شده در شرکت سازورسازه آذرستان:
This post is also available in: انگلیسی