راهنمای خواندن و فعالیتهای کتاب «آرش کماندار»
معرفی دفترچهی راهنمای خواندن کتاب «آرش کماندار» ، تهیه شده در موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان
موسسهی پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان در راستای پشتیبانی برنامهی «با من بخوان»، دفترچههای راهنمای خواندن و فعالیتهای مربوط به کتابهای برگزیده از سوی کارشناسان موسسه و شورای کتاب کودک را تهیه کرده و در دسترس مخاطبان قرار داده است تا خانوادهها، مربیان، آموزگاران و کتابداران را در زمینهی چگونگی سهیم شدن کتاب با کودکان راهنمایی کند.
دربارهی کتاب «آرش کماندار»:
نویسنده: محمدهادی محمدی. تصویرگر: ندا راستینمهر. تهران: انتشارات موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان.
گروه سنی: ۱۰ سال به بالا
معرفی کتاب:
کتاب آرش کماندار روایتی دیگر است بر اسطورهی آرش که از دوران کودکی این قهرمان شروع میشود و با مرگ وی پایان میگیرد. تا کنون بازنویسیهای بسیاری بر این اسطوره انجام شده است اما در این کتاب برای اولین بار دوران کودکی برای این قهرمان خلق میشود. معمولا در روایات اسطورهای اشارهی چندانی به دوران کودکی قهرمان نمیشود و اگر اشارهی نیز رخ دهد در مورد چگونگی به دنیا آمدن قهرمان است. اما در این روایت از آرش، روند رشد و تربیت آرش به عنوان یک قهرمان یا دوران پیشاقهرمانی وی روایت میشود.
دربارهی دفترچهی راهنمای خواندن و فعالیتهای کتاب «آرش کماندار»:
بخشی از فعالیتهای موجود در این کتاب به بالا رفتن شناخت کودکان از اساطیر و آیینهای ملی و میراث طبیعی کمک میکنند. گاهی این فعالیتها با کارهای هنری همراه میشوند و به این ترتیب به پرورش خلاقیت و مهارتهای هنری کودکان نیز میانجامند. همچنین در این راهنما فعالیتهایی نیز در راستای ثبت وقایع، درک مفهوم تقویم و برنامه ریزی برای آینده پیشنهاد شدهاند.
در قسمتی از این راهنما میخوانیم:
فعالیت ساخت عروسک «بوکه بارانه» و معرفی مراسم بارانخواهی
به زبان ساده به کودکان توضیح دهید که در روزگاران قدیم مردم نواحی کردستان معتقد بودند که وقتی خشکسالی به طول میانجامد و باران نمیبارد باید عروسکی به نام بوکه بارانه بسازند و بر در تمام خانههای روستا بگردانند. این عروسک ساختاری صلیبی شکل دارد و لباسهای رنگی زنانه بر تن دارد. رسم بر این است که دختران روستا که نماد پاکی هستند عروسک را بگردانند. مردم ده نیز تخم مرغ به نشانهی باروری و نقل و شیرینی به دختران بدهند. آنان معتقد بودند بوکه بارانه، عروس باران است که برای بارور کردن آسمان تلاش میکند. برخی مورخان این آیین را به ایزدبانوی آبهای روان، آناهیتا، نسبت میدهند. کودکان نیز بوکه بارانه را میچرخانند و آواز میخوانند و آسمان را به عروسش قسم میدهند که ببارد. این عروسک در فهرست آثار فرهنگی میراث ناملموس ایران ثبت شده است.
با روش ساخت این عروسک و دیگر فعالیتها در دفترچه راهنمای فعالیتهای کتاب آرش کماندار آشنا خواهید شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.