موقعیت جغرافیایی: شمال شرق سیستان و بلوچستان، شهر زابل و قطبهای هامون، نیمروز، هیرمند، بنجار و زهک
گروه سنی کودکان: پیش دبستان تا سوم دبستان
تعداد کودکان: ۱۷۹۰
تاریخ آغاز: پاییز ۱۳۹۴
در حال اجرا
از پاییز ۱۳۹۴ با پشتیبانی شرکت عمران آذرستان، ۲۵۸ نفر از دانشآموزان پایههای اول تا سوم دبستان دخترانه هجرت و کودکان پیش دبستان پسرانه سلوکی در منطقهای محروم از شهرستان زابل تحت پوشش برنامه «با من بخوان» قرار گرفتهاند. این برنامه که در گام نخست در سال آموزشی ۹۴- ۹۵ ، بر تقویت سواد پایه از راه ادبیات تمرکز داشت.
در سال دوم اجرای پروژه در مهرماه ۹۵، کارگاههای «با من بخوان» برای ۲۷ مربی پایهی اول برگزار شد و ۶۳۵ کودک زیر پوشش طرح به برنامه اضافه شدند.
در سال ۹۵-۹۶ نیز برنامه «با من بخوان» برای سال سوم با آموزش ۳۰ مربی شروع به کار کرد. که ۲۰ نفر از این آموزگاران برای نخستین بار به طرح پیوستهاند.
شرح برنامه:
با آغاز سال تحصیلی ۶۴-۹۵، شرکت عمران آذرستان برای پشتیبانی مالی از پیوستن ۲۵۸ کودک پیشدبستان و دبستان در شهرستان زابل به برنامهی «با من بخوان» اعلام آمادگی کرد. اولین کارگاههای «با من بخوان» در روزهای ۴ تا ۶ آذرماه ۱۳۹۴ در شهر زابل برگزار شدند. در تاریخ ۲۸ آبانماه ۷۲۰ بسته کتاب به زابل ارسال شد که شامل کتابهای باکیفیت، برگههای فعالیت، دستنامه آموزشی و کتاب برای آموزگاران بود. همچنین همزمان با کارگاههای دوم در تاریخ ۱۵ اسفند، کیسههای کتاب ارزشهای زندگی برای آموزگاران پایههای پیش، اول، دوم و سوم به آنها داده شد.
در سال تحصیلی ۹۵-۹۶، برنامهی با من بخوان در منطقه زابل گشترش بیشتری یافت و پنج قطب هامون، نیمروز، هیرمند، بنجار و زهک را با ۶۳۵ کودک و ۲۷ مربی و آموزگار ۵ مدرسه با پشتیبانی شرکت سازورسازه آذرستان تحت پوشش قرار داد. در مجموع نزدیک به ۳۰۰۰ جلد کتاب در دو مرحله برای کودکان مدارس منطقه فرستاده شد. کارگاههای مقدماتی و تکمیلی «با من بخوان» در دو نوبت برای این آموزگاران برگزار شد و بهمن ماه ۹۵ و اردیبشهت ماه ۹۶ دوبار از مدارس تحت پوشش بازدید به عمل آمد و عملکرد آموزگاران مورد ارزیابی قرار گرفت.
در سال تحصیلی ۹۵-۹۶ نیز شرکت سازورسازه آذرستان بار دیگر پشتیبانی مالی از این منطقه را بر عهده گرفت.
همچنین به پیشنهاد کارشناسان «با من بخوان» برای مشارکت پایههای بالاتر مدارس منطقه در کتابخوانی و برنامههای آن، با مشارکت آموزش و پرورش، محلی به عنوان پایگاه کتاب در این منطقه راهاندازی شد که آموزگاران میتوانند با مراجعه به آن کیف-کتابهای برنامهی «با من بخوان» را به امانت بگیرند و کتابهای آن را با کودکان سهیم شوند.
در چهارمین سال فعالیت با من بخوان در منطقه زابل، حدود ۱۰ نفر از آموزگاران، با شرکت در کارگاههای آموزشی ویژه فعالیت خود را به عنوان سفیران برنامه با من بخوان ادامه دادند. این سفیران با برگزاری کارگاه برای دیگر آموزگاران به کار آموزش و ترویجگری پرداختهاند. آنها با برگزاری نشستهای مختلف بلندخوانی در بین بچهها کتابخوانی را ترویج داده و کتاب به آنها نیز امانت میدهند.
طی این سال، سه کارگاه توسط سفیران با من بخوان در مناطق هامون، بنجار و زهک برگزار شد و بیش از ۳۰ مربی و آموزگار در این کارگاهها شرکت کردند. در این کارگاهها مباحث آواورزی و الفباورزی، واژهنامه چیستانی و لولوپی، بلندخوانی و هنر مطرح شد.
در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸، از دبستانهای تحت پوشش برنامه بازدید به عمل آمد و چگونگی اجرای برنامه توسط مدارس و آموزگاران مورد ارزیابی قرار گرفت.
برنامه با من بخوان کماکان در منطقهی سیستان، با فعالیت سفیران ادامه دارد.
کتابخانههای با من بخوان در سیستان
در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ و با گذشت دو سال از اجرای برنامه در شهرستان زابل، «با من بخوان» با پشتیبانی مالی شرکت سازورسازه آذرستان، کتابخانهی کودکمحوری را برای کودکان مدرسه عترت فضاسازی و تجهیز کرد، با این امکان که دانشآموزان مدرسههای اطراف منطقه نیز از این کتابخانه بهرهمند شوند.
در طراحی و فضاسازی این کتابخانه، ایجاد فضایی سرشار از سواد و تراز رغبت کودکان (سطحی از جذابیت و گیرایی یک مکان برای ترغیب کودک به بازگشت به آن مکان) را در نظر گرفته است. کتابخانه بیش از ۵۰۰ جلد کتاب و فعالیت و دستنامه درپیوند با کتابها دارد.
همراه با راهاندازی این کتابخانه، برنامه «با من بخوان» کارگاه «ادبیات کودکان و روشهای بلندخوانی» را برای ۳۰ نفر از آموزگاران پایههای دوم و سوم و چهارم مدرسههای زیرپوشش برگزار کرد تا آنها بتوانند با استفاده از کیفهای کتابی که از سوی کتابخانه به هر مربی داده میشود، کتابهای باکیفیت این کتابخانه را با دانشآموزان کلاس خود سهیم شوند.
طی این سالها کتابخانههای دیگری نیز در مدرسههای زیر پوشش برنامهی با من بخوان ارهاندازی شدهاند تا تاثیرات پایدارتری بر عادت به خواندن کودکان به وجود آورند.
فعالیتهای انجام شده در سیستان:
This post is also available in: انگلیسی