موقعیت جغرافیایی: سیستان و بلوچستان، مرکز استان و روستاها و مناطق حومه
گروه سنی کودکان: پیش دبستان تا ششم دبستان- چند پایه
تعداد کودکان تحت پوشش: 2480
تاریخ آغاز: آذر 1394
در حال اجرا
برنامهی «با من بخوان» در سال تحصیلی 94-95 با پشتیبانی جامعه یاوری فرهنگی در شماری از مدارس شهر زاهدان و تعدادی از مدرسههای عشایری حومهی این شهر به اجرا درآمد و به این ترتیب در سال نخست و از آذر ماه 1394، تعداد 1775 دانشآموز در 12 دبستان در ناحیههای 1 و 2 شهر زاهدان و 8 مدرسهی عشایری حومهی زاهدان به «با من بخوان» پیوستند.
برنامه با من بخوان در سال دوم (سال تحصیلی 95-96) با پشتیبانی مالی سرکار خانم پروین امینی از نیکوکاران حامی برنامه طور ویژه برای مدارس عشایری منطقهی زاهدان اجرا شد و 418 کودک و 20 مربی و آموزگار در 15 مدرسهی عشایری که اغلب چند پایه بودند، زیر پوشش برنامه قرار گرفتند.
دستاوردهای بینظیر و تجربهی موفق اجرای برنامه در میان کودکان عشایر زاهدان، و استقبال و خلاقیت آموزگاران، دستاندکاران برنامه «با من بخوان» را بر آن داشت تا در سال تحصیلی جاری نیز با پشتیبانی شرکت سازورسازه آذرستان اجرای برنامه را در میان این مدارس ادامه دهند. در دور نخست کارگاه های سال تحصیلی 96-97، چهارده آموزگار مدارس عشایری منطقه زاهدان که همگی چند پایه هستند، شرکت کردهاند.
شرح برنامه:
برنامهی با من بخوان در منطقهی زاهدان و به ویژه در مدارس عشایری دستاوردهای ویژهای داشته است. این برنامه با توجه موثر بودن روشهایش در افزایش یادگیری کودکان دو زبانه مورد استقبال آموزگاران و مسئولان منطقه قرار گرفته است.
در میانهی آذرماه 1394 با برگزاری کارگاههای با من بخوان، مربیان این منطقه اجرای برنامهی «با من بخوان» را در مدارس این شهر آغاز کردند. همزمان 1800 جلد کتاب به همراه 2000 دفترچهی فعالیت و 100 دستنامه راهنمای و نیز بستهها و کتابهای آموزشی به مدارس منطقه فرستاده شد. به این ترتیب مربیان و آموزگاران آموختههای خود در کارگاههای «با من بخوان» را به 7 مدرسه در ناحیهی 1 زاهدان، 5 مدرسه در ناحیهی 2 زاهدان، 8 مدرسهی عشایری در حومهی زاهدان بردند. چهار مدرسه از مدارس عشایری زاهدان کلاسهای چندپایه داشتند که دانشآموزانی از پیشدبستانی تا پایهی ششم همزمان در کلاس حاضر بودند و در نشستهای بلندخوانی شرکت میکردند.در دیماه کارشناسان «با من بخوان» از روند اجرای طرح در منطقه بازدید کردند و در اسفند نیز افزون بر بازدید دوم از برخی مدرسههایی که برنامه در آنها اجرا میشد، کارگاههای تکمیلی برگزار شدند.
در سال دوم برنامه «با من بخوان» کوشید تا اهداف و دستاوردهای سال گذشته را در این منطقه غنا بخشد. به این ترتیب بر تقویت سواد پایه دانشآموزان دوزبانه با استفاده از شیوههای نوین آموزش خلاق کودکمحور و استفاده از ادبیات کودکان و گونههای مختلف آن در راستای رشد مهارتهای خواندن و بهبود سواد پایه و افزایش علاقهی کودکان به کتاب و درک لذت خواندن تمرکز بیشتری کرد.
تلاش شد تا مربیان و آموزگاران عشایری که تعدادی از آنها در سال گذشته با علاقه و انگیزه زیاد به آموزش کودکان و اجرای برنامهی «با من بخوان» پرداخته بودند آموزشهای تکمیلی بیشتری دریافت کنند تا با توانمندسازی و افزایش مهارتهای این مربیان در جهت غنا بخشیدن هر چه بیشتر به فضا و محتوای کلاسها گام برداشته شود.
در آذر ماه و بهمن ماه 1395، به ترتیب 912 جلد و 1431 جلد کتاب به همراه دستنامه و برگههای فعالیت و کتابخانهی پارچهای کلاسی به مدارس فرستاده شد و کارشناسان «با من بخوان» در دو نوبت کارگاههای مقدماتی و تکمیلی را برای آموزگاران برگزار کردند. موضوعات این کارگاهها شامل ادبیات کودک و کتابهای باکیفیت، عناصر داستان، بلندخوانی، کارگاه نمایش و بیان و بدن، کارگاه نمایش و ساخت انواع ماسک، مجموعه کارگاههای سواد پایه شامل: آواورزی و الفباورزی، فارسیآموز،، ریاضی آموز لولوپی و واژه نامه چیستانی و نیز شیوههای مستندسازی و گزارشنویسی بود. کارشناسان برنامه در دو نوبت در بهمن ماه و اردیبهشت ماه از روند اجرای برنامه در کلاسها بازدید کردند و به برطرف کردن اشکالها و راهنمایی آموزگاران پرداختند. در این بازدیدها خلاقیت آموزگاران و پیشرفت چشمگیر کودکان کارشناسان «با من بخوان» را تحت تاثیر قرار داد. با اجرای برنامهی «با من بخوان»، فضای کلاسها دگرگون و سرشار از رنگ و شادمانی شده است. آموزگاران با خلاقیت و جدیت خود در اجرای تمام بخشهای برنامه، این کلاسهای محروم از امکانات را به مکانهایی غنی برای یادگیری بدل کردهاند.
در سال تحصیلی 96-97 نیز برنامهی «با من بخوان» با زیر پوشش قرار دادن 14 آموزگار مدارس عشایری چند پایه و ارسال کتاب برای آنان و برگزاری کارگاه ادامه یافته است. این آموزگاران توانا و با انگیزه اکنون در حال اجرای برنامه در کلاسهای خود هستند.