موقعیت مکانی: کرمانشاه، سر پل ذهاب
تعداد اعضاء: ۱۰۰ نفر
مسئول کتابخانه: شکوفه امیریان
تاریخ آغاز به کار: آبان ۱۳۹۶
پشتیبان: موسسه فرزانگان پیشگام، انجمن حمایتی کودکان محمودآباد، جمعی از نیکوکاران
کتابخانه «با من بخوان»مرکزی سر پل ذهاب از زمان تاسیس تاکنون سرگذشت پرفراز و نشیبی داشته است. کتابخانه در کانکسی ۳۶ مترمربعی آغاز به کار کرد و طی تغییرات ساماندهی شهر سر پل ذهاب پس از زلزله چندین بار جابهجا و در نهایت جمعآوری شد. در شرایط جدید از پاییز ۹۸ بخشی از کتابها و امکانات کتابخانه به دبستان دخترانه ادب منتقل شد، تا به این شکل فعالیت کتابخانه در فضایی جدید ادامه یابد.
این کتابخانه با آغاز همهگیری بیماری کرونا و تعطیلی مدارس نتوانست در این مکان به فعالیت خود ادامه دهد. کتابخانه هیوا در خرداد ۱۴۰۰ دوباره در مکانی جدید بازگشایی شد تا پذیرای کودکان سر پل ذهاب باشد.
کتابدار و مروجان مرتبط با کتابخانه طی برنامهای منظم با کولههای کتاب به دیگر مدارس و مراکز آموزشی شهر سر پل ذهاب نیز میروند تا دیگر کودکان شهر نیز شیرینی کتابها را بچشند.
پیشینه کتابخانه
کارشناسان و همیاران برنامه «با من بخوان» که یاریرساندن به کودکان در بحران را از وظایف مهم خود میدانند، از روزهای آغاز رخداد زلزله در استان کرمانشاه، با کولهها و کیفهای کتاب به مناطق زلزلهزده شتافتند تا با خواندن کتاب و گفتوگو با کودکان وحشتزده و دردمند، آرامش روحی و روانی را برای آنان فراهم کنند. روستای زرده در شهرستان کرند غرب، یکی از روستاهای آسیبدیده نخستین منطقهای بود که برنامه بلندخوانی گروه «با من بخوان» در آن بهاجرا درآمد.
راهاندازی کتابخانه کودک محور «با من بخوان»، در کانکسی ۳۶ متری در سرپل ذهاب، از جمله گامهایی است که برنامه «با من بخوان» در کاری مشترک با «انجمن حمایتی آموزشی کودکان محمودآباد» شهرری و یاری نیکوکاران با هدف یاری رساندن به کودکان منطقه زلزلهزده سرپل ذهاب برداشت. منابع کتابخانهای با حمایت پشتیبانان مالی و همکاری انتشارات هوپا، انتشارات فنی ایران، انتشارات دیبایه و انتشارات موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان که کتابها فراهم شد.
همکاران و ترویجگران برنامه «با من بخوان» تلاش کردد با فضاسازی و تجهیز کتابخانه کودک محور در داخل این کانکس و نقاشیهای برانگیزاننده و شاد بر دیوارهای بیرونی آن، کتابخانهای زیبا و دلپذیر برپا کنند؛ کتابخانهای که در میان انبوه چادرهای خانوادههای مناطق زلزلهزده، پناهگاهی امن باشد برای کودکانی که از سپیدهدم تا پاسی از شب به آن جا میآیند تا کتاب بخوانند، نمایش بازی کنند، با یکدیگر و با مربیان خود گفتوگو کنند و در یک کلام، ذهن آشفته و پرتنش خود را سامان بخشند و شبهنگام نیز کتابی به امانت گیرند تا در چادرهای خود با خواندن داستان، فضایی گرم و انسانی بسازند.
در چارچوب این برنامه، صدها جلد کتاب باکیفیت به منطقه فرستاده شد که بخشی از این کتابها در کتابخانه «با من بخوان» در سرپل ذهاب قرار داده شد و بخشی دیگر به صورت کیفها و کیسههای کتاب در اختیار داوطلبان بومی قرار گرفت تا در روستاها و منطقههای پیرامون برای کودکان آسیبدیده بلندخوانی کنند. همچنین، گروههایی از آموزشگران «با من بخوان» نیز به این منطقه سفر کردند تا این داوطلبان بومی را برای بلندخوانی، انجام فعالیتهای در پیوند با کتاب و ساماندهی کتابخانه آموزش دهند.
در پی اجرای برنامهی با من بخوان در سرپلذهاب و استقبال بالای مردم از آن، در بهار و تابستان ۹۷ سه کانکس دیگر به کانکس سرپلذهاب پیوستند.
ژیوان (در سر پل ذهاب): با حمایت صندوق آموزش و توانمندسازی کودکان محروم
روستای دستک علیا (در نزدیکی شهر سر پل ذهاب): با پشتیبانی جمعه مهربانی
پلیکان (در سر پل ذهاب):گروه دوستداران با من بخوان
همزمان کارگاههای آموزشی با موضوع کتابخانه و هنر، کتابداران و مروجان را با ویژگیها و کارکردهای یک کتابخانه کودکمحور، فضای سرشار از سواد، خدمات فنی سادهی کتابداری و فعالیتهای هنری در پیوند با کتابها آشنا کرد.
با پایان یافتن دوره استقرار کانکسها در منطقه، کتابخانههای فوق جمعآوری شدند و کتابها و امکانات آنها در میان کتابخانههای موجود تقسیم یا به مکانی جدید منتقل شد.
کتابخانه هیوا پس از جمعآوری کانکسها در سطح شهر به دبستان دخترانهی ادب منتقل شد، اما با آغاز همهگیری کرونا و تعطیلی مدارس نتوانست در این مکان به فعالیت خود ادامه دهد. این کتابخانه در خرداد ۱۴۰۰ دوباره در مکانی جدید بازگشایی شد تا پذیرای کودکان سر پل ذهاب باشد.
فعالیتهای انجام شده در سرپلذهاب:
This post is also available in: انگلیسی