موقعیت مکانی: تهران، خیابان مولوی، دروازه غار
گروه سنی کودکان: از ۰ تا ۱۵ سال
تعداد کودکان: بیش از ۲۵۰ کودک و تعداد اعضای کتابخانه ۱۵۰ نفر
تعداد مربیان: ۶ نفر
تاریخ آغاز: اردیبهشت ۱۳۹۳
موسسه توانمند سازی ندای ماندگار نهادی مردمی است که در جهت توانمندسازی و کارآفرینی و سوادآموزی مادران و کودکان تلاش میکند.
برنامهی «با من بخوان» از اردیبهشت ۹۳ همکاری خود را با این مرکز آغاز کرده است و در راستای کاهش اثرات آسیبهای اجتماعی بر کودکان و نوجوانان برنامههای گوناگونی را در این مرکز اجرا کرده است.
شرح برنامه
موسسه توانمندسازی ندای ماندگار در منطقه مولوی تهران واقع است که با هدف تغییر شرایط کودکان و مادران تاسیس شد. این مرکز تلاش دارد با سوادآموزی، آموزش و ارتقای مهارتهای مادران، دختران و زنان سرپرست خانوار برای کار و کسب درآمد و توانمندسازی آنان با مهارتهای اجتماعی لازم، آنان را در رویارویی با مشکلات خانه و اجتماع یاری کند.
در سال ۹۳ تعداد ۴۵ کودک از مهد تا دوم دبستان عضو ثابت برنامه «با من بخوان» در موسسه توانمندسازی ندای ماندگار بودند. به باور مسئول آموزشی این مرکز، با اجرای برنامه بلندخوانی در این مرکز، کودکان در زمینههای فردی و اجتماعی اعم از احترام به حقوق دیگران، قانونمندی و… توانمند شدند و در روابط بین فردی رشد قابل توجهای نشان دادهاند.
از آغاز تیرماه ۹۵ نیز، نشستهای کتابخوانی «با من بخوان» در موسسه توانمندسازی ندای ماندگار برگزار شد. در این برنامه شش نفر از مربیان بلندخوانی موسسهی پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان، سه روز در هفته برای ۱۲۰ کودک در گروههای سنی ۷-۹ سال، ۱۰-۱۲ سال و ۱۳ سال به بالا، به کتابخوانی پرداختند. در این دوره تابستانی، هر ماه، کیسه کتابهای باکیفیت به همراه بستههای فعالیت در پیوند با این کتابها، از سوی موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان، در اختیار مربیان قرار گرفت و مربیان نیز در هر نشست پس از بلندخوانی کوشیدند با سهیم شدن فعالیتهای پس از بلندخوانی مانند نمایش، نمایش خلاق، ماسکسازی، کاردستی و… کودکان را هر چه بیشتر با کتابها درگیر کنند و علاقه و اشتیاق آنان را برانگیزند. در پایان این سه ماه دوازده کتاب باکیفیت برای کودکان بلندخوانی و فعالیتهای در پیوند با آنها با کودکان اجرا شد.
پشتیبان مالی برگزاری این دورهی تابستانی را یکی از نیکوکاران و صندوق موسسهی پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان بر عهده داشت.
راهاندازی کتابخانه ندای ماندگار
در سال ۱۳۹۶ بنا به درخواست هیئت مدیره ندای ماندگار و با توجه به شرایط بحرانی این محله از تهران که درگیر آسیبهای اجتماعی زیادی از جمله اعتیاد، فقر و بیکاری است، «با من بخوان» فاز دیگری از برنامه را برای راهاندازی کتابخانه کودک محور برای همه گروههای سنی و اجرای برنامههای آموزش از راه ادبیات و ترویج کتابخوانی در کلاسهای پیشدبستان این مرکز آغاز کرد.
این برنامه شامل سه بخش به شرح زیر بوده است:
- راهاندازی کتابخانه کودکمحور به پشتیبانی آقای محمود مصطفیزاده
- برگزاری کارگاههای آموزشی و نظارت بر اجرای برنامه از سوی موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان
- اجرای برنامههای آموزش خلاق از راه ادبیات و ترویج کتابخوانی در کلاسهای پیشدبستان مرکز با پشتیبانی مسئولین مرکز توانمندسازی ندای ماندگار
در دی ماه سال ۱۳۹۸، دو کلاس جدید به مجموعهی آوای ماندگار افزوده شد؛ که با همکاری با با من بخوان، فضای این دو کلاس یا تجهیزات کودکمحور، فضاسازی شدند.
دو مربی این مرکز در کارگاه فضاسازی کودکمحور بهمن ماه ۱۳۹۸، که در تهران برگزار شد، شرکت کردند و آموزشهای لازم در این زمینه را دیدند.
یکی دیگر از برنامههای «با من بخوان» در این مرکز برگزاری نشست بلندخوانی برای زنان و مادرانی است که در مرکز توانمندسازی ندای ماندگار مشغول به کار هستند. هدف از برگزاری این نشستها کمک به بهبود روحیه و علاقهمند کردن آنان به کتابخوانی است. در این نشستها تعدادی از دختران نوجوان هم حضور دارند. برنامه بامن بخوان امیدوار است که از این راه به تدریج این دختران خود به بلندخوانهای حرفهای تبدیل شوند چراکه این بهترین روش برای آموزش غیرمستقیم کودکان و نوجوانان، علاقهمندکردن آنان به کتابخوانی و تقویت سواد و همچنین آموزش نیروهای آتی برای کتابخانه ندای ماندگار خواهد بود.
اجرای برنامه خواندن با خانواده:
برنامهی «خواندن با خوانده» از دی ۱۳۹۹ در موسسه توانمندسازی ندای ماندگار آغاز شد. برای اجرای این برنامه نزدیک به ۱۵۰ کتاب باکیفیت و نزدیک به ۶۰ بستهی سواد پایه ارسال و همچنین بیش از ۷۵ بسته نماکارت سواد پایه به صورت جداگانه برای این مرکز فرستاده شد.
آموزشگر برنامهی «با من بخوان»، مستقیماً آموزش، پیگیری و ارزیابی کار خانوادهها را در این مرکز به عهده دارند. ایشان نخستین جلسهی حضوری را در دی ماه سال ۱۳۹۹ با حضور مادران کودکان پیشدبستانی در ۶ گروه برگزار کردند. در هر گروه نزدیک به ۱۰ مادر حضور داشتند. در این نشستها اهمیت خواندن و فوائد کتابخوانی برای کودکان از جمله ایجاد ارتباط عاطفی بین کودک و والدین، کمک به رشد زبانی، واژهآموزی، درک واژهها و… مطرح و شیوهها و شرایط کتابخوانی توضیح داده شد.
کارشناسان برنامه خواندن با خانواده، با ارتباط مداوم با خانوادهها و آموزشگر برنامه با من بخوان، به ارزیابی فعالیت خانوادهها و راهنمایی آنها میپردازند.
نمونه فعالیتهای انجام شده در ندای ماندگار:
This post is also available in: انگلیسی